Cununie si casatorie
Obiceiuri nunta

Cununie si casatorie

de

Nunta pe care o planifici este o ceremonie care are ca principal scop oficializarea si recunoasterea generala a unei relatii care vrei sa dureze o viata, care stii ca implica bune si rele, fericiri si necazuri. Pasul pe care il faci in ziua nuntii este deosebit de serios si implica pe langa iubire si respect fata de cel de langa tine, o mare doza de vointa si rabdare.

Casatoriile din tara noastra stau in general sub semnul dublu, al cununiei civile si al celei religioase. Pornind chiar de la terminologie putem observa ca intre cununie si casatorie sunt diferente esentiale. Termenul casatorie trimite spre sensul laic al intelegerii oficializate de legislatia in vigoare, prin care se stabilesc drepturi si obligatii pentru doua persoane de sex opus, ca urmare a alegerii si hotararii libere a celor doi. Casatoria civila implica un ritual laic, in care ofiterul starii civile ii uneste pe cei doi folosind un text neutru mai degraba juridic, lipsit de prea mare incarcatura afectiva.

Casatoria este un contract care uneste doi cetateni si le solicita o serie de obligatii fata de copii, fata de stat si societate. Casatoria civila stabileste in functie de specificul fiecarei tari obligatiile sotilor referitoare la drepturile patrimoniale dar si cu privire la cresterea copiilor. Spre deosebire de acest contract, cununia religioasa are implicatii mult mai profunde. Mirii sunt uniti prin dragoste unul fata de altul, ambii au indatorirea dar si dreptul de a se iubi unul pe celalalt. Dreptul canonic considera faradelege aliantele exclusiv civile

Cununia religioasa sta sub semnul unei uniri spirituale mediate de preotul care ii leaga pe cei doi in fata lui Dumnezeu, intr-o uniune definitiva. Cununia este una din cele sapte taine, alaturi de botez, mirungere, spovedanie, impartasanie, preotie si maslu, in consecinta preotul care o oficiaza este un intermediar prin care mirii ajung sa se uneasca cu Hristos. Momentul culminant al cununiei religioase este punerea cununilor: preotul face de trei ori semnul crucii cu cununile peste fetele mirilor, rostind la fiecare, de cate trei ori cuvintele: Cununa-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele) cu roaba (robul) lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, apoi le pune pe capul lor, intai al mirelui si apoi al miresei.

Articolul 48 din Constitutie precizeaza: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti (casatoria civila, n.n.), pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor (alin. 1). Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila (alin. 2)."

Exista multe persoane casatorite, dar nu si cununate religios. Invers este insa exclus, intrucat constitutia propusa de Alexandru Ioan Cuza a impus prin lege ca oficializarea casatoriei sa preceada si sa fie o conditie necesara a cununiei religioase. Evident biserica nu recunoaste casatoria civila in absenta cununiei religioase, ea rezumandu-si implicatiile doar la viata sociala, civila. Biserica trateaza aceste forme de alianta drept concubinaj, chiar daca ele au fost legitimate social.
 

Opinii (0)

Adauga opinia ta: